Margrethes Minde

Lett fottur på 2,9 km (en veg). Turhytte drives av Hitra turlag.

Ta av fra Fv 381 ved Melandsjø. Kjør opp til parkeringsplassen til Minde. Herfra går det traktorsti hele veien oppover. Like før toppen, kommer du til et veiskille, her går du rett fram. Åpen hytte hver søndag fra januar til ut august. Den er åpent for salg av kaffe, vafler brus og sjokolade fra 11.30- 15.00

Margrethes Minde fikk sitt navn etter Niels Rosings hustru, Margrethe Elisabeth Buch, født 1763. Stedet ligger ca. 4 km syd for Hopsjø inne i Hitras «villmark».

Anlagt av Niels Rosing Parelius som en kombinert jakt og lystresidens. Den toetasjes hovedbygningen var omgitt av et hageanlegg etter fransk mønster med snorrette ganger som forbandt sirkelformede anlegg, et ørlite Versailles i ødemarken.

Margretes Minde inneholder også rester av den gamle “Tjuv kjelleren” som Parelius gjemte smuglervarer i.

En svær steinmur i ca. to meters høyde og flere hundre meters lengde omga hele anlegget. Utenfor den gikk det en ytre mur. Steinmurene ble bygd av tukthusfanger fra Trondheim ca. år 1810.

Den tid Margrethes Minde ble holdt i hevd, var det utvilsomt en sjelden vakker plass. Både valg av sted og beplantning vitner om at Niels Rosing var en skjønnånd. Det er også samme mann som skal ha æren for hageanlegget ved selve handelsstedet, selv om det i dag ikke bærer større preg av fordums storhet. Hagen var tidligere kjent for sine sjeldne blomster og store lauvtrær. Vi kan i dag beskue rester av sistnevnte, «Parelius-alèen».

Den opprinnelige hovedbygningen på Margrethes Minde ble senere flyttet til gården Øvre Meland hvor den nå står. Man ser i dag ingen spor av de gamle hageganger, men enkelte store lauvtrær vitner fremdeles om gammel hagekultur. Vi kan fremdeles beskue de steinmurene som bukter seg i pakt med naturens egen formasjon. I dag er det en hytte på stedet, og den gamle melkekjelleren er restaurert.

Nyskjerrig på Hopsjøbryggas rike historie? Da skal du besøke denne siden her!

Smaksfulleretter og duggfrisk drikke? Les mer om restauranten Traktørstedet Landstrykeren her!

Besøk hvalfangstmuseumet på tredje etasje og lær mer om Hvalfangsthistoren på Trøndelagskysten.